Ansvarsfulla investeringar

AP6 har sedan 2013 arbetat systematiskt med att integrera hållbarhet, bland annat inom ramen för granskning och uppföljning av investeringar. I rollen som investerare i olika verksamheter, branscher och geografier krävs en bred hållbarhetsansats, förankrad i internationella överenskommelser för mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption. AP6:s uppförandekod utgör grunden för arbetet med ansvarsfulla investeringar. Styrelsen fastslår årligen specifika hållbarhetsmål för investeringsverksamheten.

Redovisningen av hållbarhetsarbetet är integrerad i årsredovisningen. I innehållsförteckningen är hållbarhet markerad med bokstaven H.

Fokusområden

Tre fokusområden inom AP6:s hållbarhetsarbete

Jämställdhet och Mångfald

Jämställdhet och mångfald etablerades som fokusområde
för AP6:s hållbarhetsarbete både i investeringar och inom den egna organisationen 2015. Sedan 2016 ingår jämställdhet och mångfald som ett obligatoriskt inslag i granskning och uppföljning av investeringar.

AP6 ställer frågor inför investering och under ägarskap om vad som görs för att främja jämställdhet och mångfald hos både förvaltare och bolag. Generellt sett finns en tydlig medvetenhet hos förvaltare och bolag om att jämställda organisationer med hög grad av mångfald attraherar de bästa talangerna och bidrar till bättre beslut och resultat på lång sikt. Samtidigt dröjer genomslaget
av införda åtgärder i delägar-strukturen som karaktäriserar många av aktörerna inom private equity.

Klimat

Att aktivt arbeta med klimatfrågan har länge varit ett fokusområde för AP6. Med det långsiktiga uppdraget att bidra till ett system som ska trygga pensioner för många gene-rationer framåt, har klimatfrågan hög prioritet. Klimatförändringar och relaterad omställning i samhället påverkar investeringar i nästan alla sektorer.

Med det långsiktiga uppdraget att bidra till ett system som ska trygga pensioner för många generationer framåt, har klimatfrågan hög prioritet. Därav etablerades klimat
som ett fokusområde 2015 och ingår sedan dess som ett obliga-toriskt inslag i granskning och uppföljning av investeringar. AP6:s huvudsakliga klimatpåverkan
utgörs av investeringsportföljens klimatpåverkan. Investerings-portföljen är även det område som påverkas mest av klimat-förändringar och relaterad omställning.

Mänskliga rättigheter

Fokusområdet mänskliga rättigheter etablerades 2021 i syfte att utveckla ansatsen avseende sociala håll-barhetsfrågor med en visionär målsättning om att användning av internationella ramverk för mänsk-liga rättigheter i investerings-process och ägande kan bli standard inom private equity.

Under 2023 har ett flertal aktiviteter genomförts i linje med etablerade delmål för att skapa en större förståelse av nuläget, samt att öka kunskapen om internationella
ramverk för mänskliga rättigheter både i organisationen och i portföljen. En utvärderingsmodell för mänskliga rättigheter har utvecklats för indirekta investeringar i private equity med utgångspunkt i FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, ett inter-nationellt ramverk för företags ansvar för mänskliga rättigheter.

Hållbarhetsarbete i portföljen

Hållbarhet är integrerat med investeringsverksamheten. Väl utarbetade modeller och verktyg används för utvärdering inför en investering och under ägandesfasen. Resurser allokeras löpande utifrån identifierade frågeställningar och behov.

Hållbarhet, eller ESG (environmental, social, governance) är ett område där AP6 är tydlig med sina förväntningar och åtaganden. Det kan handla om en förväntan om höjd ambitionsnivå liksom förbättrad och fördjupad rapportering kopplat till olika nyckeltal. Påverkan avseende hållbarhet utövas genom samarbete, utvärdering och återkoppling. AP6 har lång erfarenhet av att utvärdera fonders arbete med hållbarhet. Detta kommer till uttryck i den modell som AP6 utvecklat för att mäta, analysera och utvärdera fondernas ESG-arbete.

Hållbarhetsarbetet under ägandefasen finns beskrivet i årsredovisningen.

Sammankomster och event