Om oss
Om AP6
AP6 är en del av svenska statens pensionssystem. Uppdraget är att helt fokusera på investeringar i private equity. Strategin består av investeringar i fonder och co-investeringar, med ett integrerat hållbarhetsarbete.
Investerar i onoterade tillgångar
AP6 är en del av det statliga pensionssystemet och brukar tillsammans med de övriga AP-fonderna benämnas buffertkapitalet. AP6 ska förvalta anförtrodda medel genom placeringar på riskkapitalmarknaden (onoterade tillgångar) enligt den lag som styr verksamheten, Lag (2000:193) om Sjätte AP-fonden. Fondmedlen skall placeras så att kraven på
långsiktigt hög avkastning och tillfredsställande riskspridning
tillgodoses.
Det finns betydande skillnader mellan att investera i onoterade aktier/onoterade bolag, ofta benämnt private equity, jämfört med noterade aktier/bolag. Ett onoterat bolag är inte noterat på en handelsplats (börs) där bolagets aktier kan handlas publikt. Till skillnad från ett börsbolag är ett onoterat/privat bolag en illikvid placering. Ett onoterat/privat bolag ägs av ett mindre antal ägare, eller en ägare, som driver och utvecklar bolaget. Investeringar i private equity genomförs till övervägande del i stora privatägda bolag. Om ägaren/ägarna vill sälja bolaget eller sina aktier måste avtal
om försäljning tecknas direkt mellan olika parter, alternativt att bolaget börsnoteras.
Långsiktig strategi – Lång placeringshorisont
Sedan 2012 bedriver AP6 en framgångsrik investerings-strategi som har skapat en hög avkastning till AP-fondssystemet. Strategin som bygger på en internationell private equity-portfölj av indirekta investeringar i högkvalitativa fonder och co-investeringar, har byggts upp under många år och utvecklats i olika steg. Sedan 2019 är omställningen av portföljen genomförd och portföljens sammansättning reflekterar den långsiktiga strategin.
Det tar således lång tid, ofta många år, att ställa om en strategi inom private equity som utgörs av privatägda, ej börs-noterade, bolag. AP6 har sedan starten 1996 skapat en avkastning om 60,3 miljarder kronor varav huvuddelen har skapats inom ramen för nuvarande strategi. För att hantera den illikviditet som investeringar i privatägda bolag innebär har en private equity-fond en mycket lång placeringshorisont. De institutionella placerare som investerar i fonden åtar sig att under hela fondens livslängd skjuta till kapital under en i förväg definierad investeringsperiod och därefter invänta utdelningar, så kallade distributioner, i takt med att bolagen i fonden avyttras. Det är bakgrunden till att investeringen i en private equity-fond benämns fondutfästelse. Det kan ta 10-15 år innan en fond är helt avyttrad och investerarna har fått full utdelning på det insatta kapitalet. Motsvarande tid för en co-investering, det vill säga att AP6 investerar tillsammans med en private equity-fond i ett av fondens bolag, är generellt 3-8 år. En co investering är vanligtvis strukturerad på samma sätt som en investering i en fond, alltså som en indirekt investering. Det vill säga att det är huvudägaren (respektive fond) som har ansvaret för att driva, utveckla och när det blir dags, att avyttra bolaget.
Integrerat hållbarhetsarbete
AP6 arbetar långsiktigt och systematiskt med ansvarsfulla investeringar och integrering av hållbarhet i verksamhetens alla delar. AP6 ska enligt Lag (2000:193) om Sjätte AP-fonden förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt genom ansvars-fulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Integrering av hållbarhet bidrar till att identifiera risker såväl som möjligheter i investeringsverksamheten och är en förutsättning för att kunna generera en långsiktigt hög avkastning. Att ta hänsyn till hållbarhetsfaktorer är även viktigt för att upprätthålla allmänhetens förtroende för AP6 som statlig pensions-förvaltare.
Arbetet tar sin utgångspunkt i de internationella ramverk och överenskommelser som definierar hållbarhet och som kommer till uttryck i den svenska statliga värdegrunden avseende mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Arbetet kännetecknas av tydliga processer för integrering av hållbarhet i investeringsfas och ägandefas, genom kravställning, utvärdering, uppföljning och dialog. Tre fokusområden har identifierats Inom ramen för hållbarhets-arbetet. Jämställdhet och mångfald etablerades som fokusområde 2015 vad gäller investeringar, den egna organisationen och som ett obligatoriskt inslag i granskning och uppföljning av investeringar. Klimat etablerades som ett fokusområde 2015 och ingår även det som ett obligatoriskt inslag i granskning och uppföljning av investeringar. Fokusområdet mänskliga rättigheter etablerades 2021 i syfte att utveckla AP6:s ansats avseende sociala hållbarhetsfrågor. Den långsiktiga målsättningen är en ökad användning av internationella ramverk för mänskliga rättigheter i investeringsprocess och ägande inom private equity.
Stängd fond
AP6 har varken in- eller utflöden då fonden är stängd. Investeringar i onoterade tillgångar innebär helt andra förutsättningar än kapitalförvaltning av noterade aktier. De institutionella placerare som investerar i en private equity-fond åtar sig att under hela fondens livslängd skjuta till kapital under en i förväg definierad investeringsperiod och därefter invänta utdelningar, så kallade distributioner, i takt med att bolagen i fonden avyttras. Det kan ta 10-15 år innan en fond är helt avyttrad och investerarna har fått full utdelning på det insatta kapitalet. Motsvarande tid för en co-investering är 3-8 år.
För att hantera skillnaden i likviditetshantering krävs en likviditetsbuffert i syfte att löpande möta investerings- åtaganden, vilka kan variera över tid. För en investerare inom private equity innebär det att hanteringen av likviditet blir särskilt viktig. Att inte kunna uppfylla sina åtaganden i en fond kan bli mycket kostsamt och kan riskera hela den återstående investeringen. Det är bakgrunden till att tillgångsslaget normalt passar bäst för stora och långsiktiga institutionella investerare. Det är också bakgrunden till att AP6 är en så kallad stängd fond där lagstiftaren är införstådd med att det inte är möjligt att ta ut likviditet löpande på det sätt som sker från övriga AP-fonder. Behovet av långsiktiga och stabila förutsättningar för uppdraget är en grundförutsättning för
att investera inom onoterat.
Styrelse
Sammansättning
Regeringen utser
Styrelsen, som består av fem ledamöter, tillsätts av regeringen som också utser ordförande respektive vice ordförande.
Styrelsens arbete
Ansvar och uppgifter
Styrelsen har fullt ansvar för verksamheten och i de delar styrelsens arbete inte regleras i Lagen (2000:193) om Sjätte AP-fonden regleras det i den arbetsordning som styrelsen fastställer årligen. Bland de uppgifter som styrelsen har ingår att fastställa verksamhetens avkastningsmål, besluta om investeringar, tillsätta och utvärdera vd samt tillse att verksamheten har goda rutiner för intern kontroll och uppföljning.
Styrelsens utskott
Risk- och revisionsutskott
Risk- och revisionsutskottet har, i förhållande till styrelsen, en beredande funktion i frågor om revision, finansiell rapportering och riskhantering. Utskottets uppgift är att övervaka AP6:s finansiella rapportering och effektiviteten i den interna kontrollen, internrevision (vid behov), riskhantering samt även hålla sig informerad om revisionen av årsredovisningen. Vidare är det utskottets uppgift
att vid årsbokslut bereda verksamhetens förslag på värdering av de onoterade tillgångarna där extern värdering saknas vilket sker enligt en definierad process. Utskottet ska också löpande träffa AP6:s revisorer för att informera sig om revisionen och riskexponeringen. Utskottet består av två ledamöter från styrelsen, varav en ska utses till ordförande. VD, CFO och en protokollförare är adjungerade.
Ersättningsutskott
Ersättningsutskottet har, i förhållande till styrelsen, en beredande funktion i frågor om ersättningsprinciper, ersättningar och andra anställningsvillkor
för AP6:s ledning. Utskottet ska följa och utvärdera tillämpningen av de riktlinjer för anställningsvillkor för ledande befattningshavare som styrelsen beslutat
om, riktlinjer som utgår från regeringens riktlinjer från 2009. Utskottet ska bereda förslag till ramar för årlig lönerevision för AP6:s personal. Utskottet sammanträder i samband med årlig lönerevision och utvärderingar. Ersättningsutskottet består av två ledamöter från styrelsen, varav en utses till ordförande. VD och HR-chef är adjungerade.
Hållbarhetsutskott
Hållbarhetsutskottet har, i förhållande till styrelsen, en beredande funktion i frågor om AP6:s hållbarhetsarbete. Utskottets uppgift är att övervaka processen för identifiering och hantering av hållbarhetsfrågor, inklusive AP6:s påverkan på miljö och samhälle. Vidare ska hållbarhetsutskottet bereda verksamhetens förslag till hållbarhetsmål för verksamheten, samt följa och utvärdera AP6:s hållbarhetsarbete, inklusive hållbarhetsrapportering. Utskottet består av två ledamöter från styrelsen, varav en ska utses till ordförande. VD, hållbarhetschef och protokollförare är adjungerade.
Styrelseledamöter
Organisation
AP6 har en renodlad private equity-organisation med inriktning på fondinvesteringar och co-investeringar. Merparten av personalen arbetar inom investeringsorganisationen.
Inom affärssupport återfinns en rad specialistfunktioner till stöd för verksamheten. AP6 har sitt huvudkontor i Göteborg och har även ett kontor i Stockholm.
Extern och intern kontroll
Styrelsen har till uppgift att faställa avkastningsmål och långsiktig strategi för verksamheten, tillsätta och utvärdera vd samt tillse att verksamheten har goda rutiner för intern kontroll och uppföljning.
Arbeta hos AP6
Förvaltning av allmänna pensionsmedel genom investeringar i onoterade tillgångar ställer höga krav på kompetens och omdöme. För AP6 är det av strategisk betydelse att vara en attraktiv arbetsplats för att kunna rekrytera och vidareutveckla kompetent personal.
En attraktiv arbetsplats
AP6 ska vara en attraktiv arbetsplats som rekryterar, utvecklar och behåller kompetenta medarbetare. Ambitionen är att skapa en arbetsmiljö där alla upplever trygghet, öppenhet och trivsel. AP6 tror på varje medarbetares kompetens, engagemang och drivkraft och vill ge detta utrymme i organisationen. Chefer och medarbetare involveras löpande i såväl projekt som i beslutsforum, vilket ger energi och drivkraft. Det övergripande syftet är att ta till vara organisationens breda kunnande och olika perspektiv.
Intressanta roller
AP6 är en betydande institutionell investerare inom private equity-marknaden. Bland samarbetspartners återfinns flera högt rankade europeiska och nord-amerikanska fondbolag. Specialister i olika delar av organisationen arbetar tillsammans i alla delar av investeringsprocessen. Funktionerna investering, hållbarhet, ekonomi och juridik utgör en samlad kompetens där varje funktion bidrar utifrån en gemensam målbild.
Investeringsverksamhet
Större delen av organisationen utgörs av investeringsverksamheten. Organisationen har under mer än två decennier verkat som pensionsförvaltare och investerare i onoterade tillgångar, vilket byggt en unik specialistkunskap. Samtliga kompetenser nyttjas vid varje utvärdering av en potentiell investering. Ett integrerat samarbete utgår från en gemensam målbild där varje funktion och medarbetare har en förståelse för de olika delar och parametrar en utvärdering består av.
Hållbarhet
Arbetet med hållbarhet är integrerat med investeringsverksamheten och löper genom investerings- och ägandefas. Ett dedikerat hållbarhetsteam stödjer investeringsverksamheten med specialiserad kompetens. Det handlar exempelvis om stöd i sakfrågor inom klimat och miljö, arbetsrätt, mänskliga rättigheter och anti-korruption. Hållbarhetsteamet utvecklar även metoder och verktyg för utvärdering och uppföljning av hållbarhet i investeringsportföljen, samt rapporterar och kommunicerar resultatet av hållbarhetsarbetet internt och externt.
Affärssupport
Arbetsplatskultur, ledar- och medarbetarskap står i centrum för HR-funktionen. Arbetet sker verksamhetsnära och är integrerat i arbetsvardagen på AP6.
Investeringar inom private equity ställer höga krav på juridisk kunskap och erfarenhet. AP6 har lång erfarenhet av att arbeta med fondjuridik inom private equity samt bolagsjuridik. Ett juristteam arbetar med förhandlingar, avtalsskrivningar och stödjer investeringsverksamheten med juridisk specialistkompetens. Att investera i private equity kräver en tydligt definierad investeringsprocess och uppföljning av investeringarnas mycket långsiktiga och illikvida karaktär. Funktionen Portföljstrateg monitorerar processer och arbetar med finansiell modellering. I egenskap av myndighet följer ett kommunikationsansvar gentemot ägare, allmänhet och media. Kommunikationsenheten arbetar med såväl extern som intern kommunikation.
Ekonomi
Ekonomiavdelningen har lång erfarenhet av hantering och rapportering av portföljen som främst består av private equity-investeringar. Gruppen handhar arbetsuppgifter kopplade till redovisning, löpande bokföring och övriga processer kring finansiella transaktioner. I arbetet ingår även att skapa prognoser och analyser samt att hantera valutasäkring.
Jämställdhet och mångfald
På AP6 är frågor kopplade till jämställdhet och mångfald integrerade i det dagliga arbetet. Det är områden som är ständigt aktuella och genomsyrar ställningstaganden, processer, rutiner och därigenom också klimatet på arbetsplatsen. En professionell organisation som ständigt strävar efter utveckling anstränger sig för att ta tillvara den samlade kompetensen och erfarenheten hos medarbetarna. Olika bakgrund och erfarenheter tillför nya per-spektiv vid analys och utvärdering av olika ställningstaganden. AP6:s organisation utgörs av en förhållandevis liten personalstyrka, i en homogen bransch. Ett faktum som understryker vikten av ett fungerande övergripande jämställdhets- och mångfaldsarbete. Jämställdhets- och mångfaldsaspekterna är en del av specifikationen vid rekrytering, både vad gäller visstids- och tillsvidareanställningar.
Relevant ersättning
AP6 är en statlig myndighet som lyder under finansdepartementet. Förvaltandet av pensionsmedel genom investeringar i onoterade tillgångar ställer höga krav på kompetens och erfarenhet hos medarbetarna. Ägaren har slagit fast att ersättningen till anställda ska vara konkurrenskraftig, men inte löneledande. AP6 har synsättet att inom ramen för riktlinjerna för ersättningar och förmåner som ägaren bestämt, ska personalen kunna få god ersättning och rimliga förmåner.
Lediga tjänster
AP6 söker Analytiker
AP6 söker engagerade Analytiker till Investeringsverksamheten på AP6:s huvudkontor i centrala Göteborg.
AP6 är en betydande investerare inom Private Equity-marknaden och en del av det statliga pensionssystemet. Investeringsverksamheten består idag av tolv kollegor och totalt är man cirka 30 medarbetare där de flesta är anställda på huvudkontoret i Göteborg.
Kontakta oss
Sök information om investeringar, hållbarhet och andra frågor
Använd formuläret för att komma i kontakt med AP6, få svar på specifika frågor, information om Offentlighetsprincipen och sekretess, anmäla intresse om att arbeta hos AP6 mm