Uppdrag
AP6 ska förvalta anförtrodda medel genom placeringar på riskkapitalmarknaden (onoterade tillgångar) enligt den lag som styr verksamheten, Lag (2000:193) om Sjätte AP-fonden. Fondmedlen skall placeras så att kraven på långsiktigt hög avkastning och tillfredsställande riskspridning tillgodoses.
Strategi
Den långsiktiga strategiska inriktningen styr mot en allokering till buyout, venture/growth och secondary. Inom buyout utgörs allokeringen av en kombination av fondutfästelser och co-investeringar. Inom venture/growth och secondary utgörs allokeringen av fondutfästelser.En viktig komponent i strategin är att identifiera de bästa förvaltarna inom respektive segment och därefter att fortsätta investera med dem under förutsättning att AP6 bedömer att samarbetet utvecklas väl i termer av avkastning, strategisk inriktning, hållbarhet, samsyn kring värdegrund och möjlighet att genomföra co-investeringar.
AP6 har en mycket långsiktig syn på samarbetet med utvalda fondförvaltare. De fonder som är intressanta för AP6 att investera i är normalt kraftigt övertecknade och det tar lång tid att arbeta upp en ny fondrelation. I en etablerad portfölj som den AP6 har, genomförs merparten av nya fondinvesteringar i redan befintliga fondrelationer.
Att arbeta med en kombination av fondinvesteringar och saminvesteringar i buyout-portföljen är en central del av strategin. Det värdeskapande som sker i mogna företag utgör den största delen av marknaden för private equity.
Hållbarhet är särskilt viktigt med tanke på den långa investeringshorisonten och den illikvida karaktären hos private equity, eftersom möjligheterna att avyttra investeringar som inte är hållbara är begränsade. Med sådana långsiktiga innehav är det viktigt att försöka bedöma vad som är hållbart flera år in i framtiden. Hållbarhetsbedömningar är inte bara viktiga inför ett fondåtagande eller saminvestering, utan även under ägarfasen, då det finns betydande möjligheter att sträva efter hållbarhet i en sektor där affärsmodellen är bolagsstyrning.
Investeringsprocess
Beslut om investering föregås av ett noggrant urvalsarbete och relationsbyggande som ofta sträcker sig över lång tid. Ett selektivt urval av fonder tillämpas med fokus på högavkastande aktörer som prioriterar arbetet med hållbarhet.
Vid co-investeringar sker affärsgenerering dels utifrån partnerperspektiv, dels utifrån bolagsperspektiv. Dedikerade resurser i form av specialistkompetens följer och analyserar marknaden i syfte att identifiera attraktiva bolag.
Portfölj
Strategin bygger på en internationell private equity-portfölj av indirekta investeringar i högkvalitativa fonder och co-investeringar. Den strategiska inriktningen styr mot en allokering inom buyout, venture/growth och secondary. Inom buyout är allokeringen en kombination av fondutfästelser och co-investeringar. Inom venture/growth och secondary sker allokering enbart genom fondutfästelser. Kombinationen av de olika segmenten i AP6:s portfölj skapar en god och långsiktig avkastning till en balanserad risk vilket är AP6:s uppdrag.
Vad är onoterat/private equity?
Investeringar i onoterade aktier (onoterade bolag) eller det mer vanliga engelska uttrycket private equity, skiljer sig väsentligt från investering i och förvaltning av noterade aktier/bolag. Ett onoterat bolag är inte noterat på en handelsplats (börs) där bolagets aktier kan handlas. Till skillnad från ett börsbolag är ett onoterat/privat bolag en illikvid placering. Ett onoterat/privat bolag ägs av ett mindre antal ägare, eller en ägare, som driver och utvecklar bolaget. Om ägaren/ägarna vill sälja bolaget eller sina aktier måste avtal om försäljning tecknas direkt mellan olika parter för att en försäljning ska kunna ske i avsaknad av handelsplats för bolagets aktier. Ett annat alternativ är att börsnotera bolaget. Investeringar i private equity handlar till övervägande del om stora privatägda bolag.
För att hantera den illikviditet som investeringar i privatägda bolag innebär har en private equity-fond en mycket lång placeringshorisont. De institutionella placerare som investerar i fonden åtar sig att under hela fondens livslängd skjuta till kapital under en i förväg definierad investeringsperiod och därefter invänta utdelningar, så kallade distributioner, i takt med att bolagen i fonden avyttras. Det är bakgrunden till att investeringen i en private equityfond benämns fondutfästelse. Det kan ta 10-15 år innan en fond är helt avyttrad och investerarna har fått utdelning på det insatta kapitalet. En co-investering, det vill säga en investering i ett enskilt bolag och oftast tillsammans med fonder i fond-portföljen, är normalt strukturerad på samma sätt. Det vill säga att det är huvudägaren (respektive fond) som har ansvaret för att driva, utveckla och när det blir dags, att avyttra bolaget.